2020 Augusztus havi beszámoló

Mi történt ebben a hónapban?

WebReform

Augusztusban is lassan haladt a GyereKuckó – első, ingyenes – project, lassan jöttek a kérdéseimre válaszok, és az én figyelmem is el-el kalandozott.

Elkészült:
– a WordPress telepítése, konfigurálás
– oldalak importálása
– tartalmilag több ponton frissítettem, optimalizáltam az oldalakat
– fejléc, lábléc
– a mobilra optimalizálás első verziója
– a formok beküldik az e-maileket
– a Cookie popup

Ami még hátra van:
– kaptam ezer darab képet, amiket fel kell tölteni, persze kiválogatva, méretre vágva, optimalizálva
– néhány ponton még kell a tartalomban pontosítást, frissítést kérni
– általános oldal gyorsítás
– rövid leírás az oldal használatához + betanítás
– opcionális, de az Insta profillal való összekötés
– AZ OLDAL ÉLESÍTÉSE

Szóval alakulnak a dolgok. Lassan látom a project végét. Igazából még kb. fél napnyi munka van az oldallal, szóval gyorsan le lehetne zárni a dolgot. Szeptember elején ezt mindenképp le kell zárni, már csak azért is, hogy referenciaként lehessen mutatni.

ÚJ PROJECT

Viszont, ha ez a project lényegében kifut – ami tényleg hamarosan bekövetkezik – akkor kell új project. Amit már nem tervezek ingyenesre, csak olcsóra. A cél, hogy egy viszonylag egyszerű, viszonylag gyorsan lenyomható megbízást kéne / kell szerezni. Ehhez a következő taktikát fogom alkalmazni:
– néhány Facebook csoportba beírok majd, hogy van szabad kapacitás egy új oldalra
– ha ez nem hoz 1-2 héten belül új megbízást, akkor direkt megkereséseket kell indítani

UVF tréning

Augusztusban volt a második képzési nap a négyből. (havonta van 1-1 darab, plusz 1-1 darab kérdezz-felelek)

A második nap is nagyon érdekes és hasznos volt. Külső szakértő előadó(k) is voltak (pl. Vicsai Gábor), nagyon sok példát és instrukciót adtak arra, hogy mikre figyeljünk. Nagyon hasznos volt, és újfent rácsodálkoztam arra, hogy milyen eszméletlen mennyiségű tudás és tapasztalat van ebben a tréningben.

Nagyon tetszik a tréningben lévő tagok zárt FB csoportja, amiben bárki kérdezhet, és mindenki más ezerrel nyomja az ötleteit, javaslatait. Szóval nagyon pozitív a társaság. Sokan már sok éve vállalkozók, szóval én elég zöldfülűnek érzem magam, de ha releváns a téma, én is hozzáteszem a magam tapasztalatait a dolgokhoz, amiket szívesen vesznek és pozitívan fogadnak. Jó egy ilyen közösséghez tartozni.

Grátiszként volt Zsolttal egy 1:1-es telefonos konzultációm. Hasznos volt, sok kérdésre választ kaptam, és több dologban átlendített a beszélgetés.
A telefonos konzultáció kapcsán később elgondolkodtam azon, hogy ha egy órában ennyi hasznos infót kapok, akkor tényleg érdemes lenne egy megfelelő mentort keresni, mert hosszú távon nagyon megérheti.

Grátisz 2-ként kaptunk Zsolttól egy könyvet, Dan Sullivan-től A rés és a nyereség című kötetet. Lentebb olvashattok róla részletesebben.

Grátisz 3: egy az alőző UVF programban lévő webshopot üzemeltető, saját terméket áruló hölgy feltett egy weboldalas kérdést-problémát a zárt csoportba. Pár nappal később ráírtam, hogy kapott-e már segítséget – ugyanis több, ránézésre nálam jóval tapasztaltabb kivitelező is van a csoportban / programban. Nem kereste meg senki. Ezen kissé megdöbbentem, és beszélgettünk egy jót. Bár a honlapos problémáját nem én oldottam meg végül, hanem egy profi kivitelező (kellett hozzá), de a beszélgetésünk alatt példa munkaként megmutattam a korábbi webshopmat (DePoLi), és rögtön partnerségre akart lépni, mert annyira passzolnak a tollak az ő termékéhez. Mindezt csak azért írom le, hogy igenis megéri jól megcsinálni (egyáltalán: megcsinálni!) a gyorsítósávban a webshopot.
Az együttműködést lemondtam, mivel nem indítottam be a shopom, és a termékek minősége is kissé hullámzó, gyengébb minőséggel pedig nem megyek a piacra. Ezzel együtt ez egy nagyon jó visszajelzés volt számomra akár a webshopról, akár a termékekről, akár arról, hogy tényleg megéri dolgozni. Csak épp várd ki, amíg beérik a munkád gyümölcse.

Tanulságok

Az augusztus is egy nagyon fárasztó hónap volt minden szempontból. Ezzel együtt augusztus végén talán elkezdődött valami, ami remélem a következő hónapokban sokkal inkább beindul: bizonyos dolgokhoz máshogy kell hozzáállnom.

Business Mindset

Szóval ne szimplán vállalkozóvá akarjak válni, meg ne szimplán csak még egy munkát akarjak megkapni, hanem…
…hanem a nagy kérdés az, amire meg kell találni a jó, nekem tetsző választ, hogy milyen életet szeretnék élni – majd vállalkozóként. És ezt kell elkezdeni kialakítani már MOST.

Ez a felismerés (majd aztán meglátjuk, mennyire válik be…) arra késztetett, hogy az elmúlt egy-másfél hónap szünet után nyissak egy új DayDesign tervezőt, és újra kicsit koncentráltabban foglalkozzak a dolgaimmal, és a napjaim szervezettebbek legyenek.

A cél az, hogy a következő hónapokban elkezdjem átalakítani a mindennapokat annak megfelelően, ahogyan én elképzelem a vállalkozói életem. Néhány példa:
– reggelente 5 perc meditálást be szeretnék iktatni, ami kezdetben valószínűleg kevesebb lesz, meg inkább csak alap légzésgyakorlat lesz lényegében
– reggelente egy minimális kis erősítés, testmozgás beiktatása
– többet fogok olvasni a témában releváns könyveket
– az ügyfelekkel való kommunikációra még nagyobb hangsúlyt kell fektetni – bár erre eddig sem volt panasz, de tudatosabban, méginkább figyelni fogok rá
– a kapcsolati háló építése – és itt most nem az ügyfélszerzésre gondolok, hanem a szabadúszók, vállalkozók irányába való nyitás és kapcsolatépítésre

Ezek igazából rövid távú elgondolások, célok. A lényeg, hogy kezdjem el átalakítani a napjaimat olyanokra, amilyen (hétköz)napokban jól érezném magam, boldog és elégedett lennék. Ez sok munkát fog igénybe venni, hogy tényleg ezt az attitűdöt egyre inkább a magamévá tegyem, magaménak érezzem. Most egy kicsit úgy érzem, hogy ez egy fontos kulcs ahhoz, hogy továbblépjek, és magával hozzon számomra új lehetőségeket ez az újabb fajta életmód.

Podcast / Könyv ajánló

PODCAST

Az egyik kedvencem a Biznisz Boyz nyáron indított egy külön mini sorozatot biznisz mindset címszóval. Ezeket érdemes meghallgatni.

Plusz van egy új felfedezett is: Vállalkozás Anyaszemmel – csekkoljátok!

KÖNYV

Dan Sullivan – A rés és a nyereség

A könyv lényege, hogy:
– Az álmokat ne téveszd össze a célokkal! Az álomban nincs semmi érdemi konkrétum, a célban vannak pl. számok, időpontok – amik viszont már mérhetőek. Pl.: álom: gazdag akarok lenni / cél: össze akarok gyűjteni 100.000.000 Ft-ot. A gazdagságot nem tudjuk megmérni, mert nem konkrétum, de azt igen, hogy jelenleg mekkora vagyonnal rendelkezünk összegszerűen, és hol tartunk a 100.000.000 Ft-hoz képest.
– Mindent VISSZAFELÉ MÉRJ! Azért mérj mindent visszafelé, mert az sokkal több boldogságot fog adni, mintha előrefelé mérnél. Például: ha az a célom, hogy szerezzek 10 új ügyfelet mint kivitelező, akkor azt mérjem, hogy már szereztem 1 vagy 2 ügyfelet, és ne pedig azt, hogy még 8-9 ügyfelet kell szereznem / ennyit még nem szereztem meg. A visszafelé mérés az elért eredményeinket tükrözik, amik az elmúlt időszak erőfeszítéseit tükrözik. Ha teszek azért, hogy valóban előrébb jussak legalább csak egy kicsit minden egyes nap, akkor annak lesz valami mérhető eredménye előbb-utóbb. Akkor pedig ezt mérjem, és ne azt, hogy még milyen messze vagyok a célomtól.

Összességében tehát a lényeg az, hogy:
– Állítsunk fel rendszeresen mérhető(!) célokat akár éves, negyedéves, havi, heti, napi bontásban. Fontos, hogy ezek a célok konkrétumokat tartalmazzanak, tehát számokat, konkrét dátumokat.
– Visszafelé mérjünk! Ezzel is az előrehaladáunkat mérjük igazából, csak nem a még előttünk álló szakaszra fókuszálunk, azaz arra, hogy mit NEM értünk még el, hanem arra helyezzük a hangsúlyt, hogy mennyit haladtunk már amióta elindultunk. A kiinduló pontunkhoz képest már milyen sok lépést tettünk meg. Ez boldogsággal fog eltölteni minket, ami tovább motivál arra, hogy csináljuk még-még-még az adott tevékenységet. Élvezni fogjuk az utat, és pozitívak tudunk maradni. Igazából ez a lényeg.

Ehhez pedig minden nap írd fel azt a három dolgot, amiben előrébb vagy, mint tegnap, amiben jobb vagy, mint tegnap. Minden este írd fel, hogy miben haladtál, és ezt tényleg tedd meg minden egyes nap.

A könyv egyik hozadéka, hogy (újra) ráébreszt arra, hogy próbáljunk meg pozitívak maradni, és ennek egyik módja a fenti módszer. Próbáljátok ki Ti is!