2020 Évértékelő

Mik voltak a tervek 2020-ra?

Gyorsítósáv, webshop

Röviden a terv nagyjából így nézett ki: (1) elvégzem lelkiismeretesen a Gyorsítósáv 8.0-át, abban amúgy is (2) felépítek egy webshopot, és majd azt elindítom, és szépen lassan (3) felfuttatom. Ezzel egy reméletőleg egyre növekvő (4) mellék jövedelmet építek fel, és aztán (5) főállású vállalkozó leszek.

Nagyjából így nézett ki a terv, kicsit – de azért nem túlságosan leegyszerűsítve. Mondjuk úgy, hogy “nem volt túl bonyolult” a tervem. Az egyszerűség néha gyönyörködtet, néha meg megmosolyogtat. Néha…

Mi történt, mi valósult meg 2020-ban?

Gyorsítósáv, webshop

Január legelején éppen hogy sikerült kitalálni, hogy akkor én egy (töltő)tollas webshopot fogok felépíteni. Azért, mert én szeretem a töltőtollakat, és a szép fából készült töltőtollak azért nem gyakoriak, ergo ez egy réspiac, ahova betörhetek. Mondanom sem kell, hogy ez a terv sem hangzik túl bonyolultnak, ugye?
A gyorsítósáv tréninget sikerült végig lekövetni, és időben végezni. Nem csúsztam el az anyagokkal, és ezt már nagy sikerként értékeltem márciusban, a tréning végén.

Voltak a webshopnak hiányosságai, de azért működött, működik, még ha nem is nagyon jó, és a tökéletestől pedig messze van.

Március elején ért véget a tréning, március 18-ától pedig Magyarországon beütött a koronavírus okozta válság. Elég sok kétely volt bennem a webshoppal kapcsolatban (elég jó lesz-e, ha még tényleg befejezem, képes vagyok-e üzemeltetni a webshopot, képes vagyok-e a termékeket a világ túloldaláról beszerezni, tényleg elköltök-e erre 100-300.000 Ft-ot (a kezdő készletre), stb.), így egy nem túl hosszú mérlegelés után arra jutottam, hogy felelős családapaként csakis az lehet a helyes döntés, hogy most ezt a webshopot nem indítom el.
(Utólag egyébként kiderült az is, hogy a fő terméknek választott toll 3-4 hónap napi használat után a szárán elkezd erősen kopni, ami nem éppen prémium termék érzetet kölcsönöz a vásárlónak. Tanulság: lehetőleg tesztelt intenzíven a terméke(i)det mielőtt elkezded árulni.)

Összességében maga a gyorsítósáv tréning nagyon megérte az árát így utólag is (utólag főleg). Olyan mennyiségű tudás van benne, és olyan jól struktúráltan van összerakva, hogy bőven megéri a pénzt – HA végig csinálod, és hasznosítod a tudást.

Elkövetett hibák:

Jól csináltam:

Katt a képre!

Honlap építés

Miután március végén letettem a webshop elindításáról, felmerült a kérdés: mit kezdjek magammal és a gyorsítósávban kapott tudással? Valahogy plusz pénzhez kell jutnom.

Így jött az ötlet, hogy majd családi napköziknek, bölcsiknek, oviknak készítek honlapokat. Azért, mert a mi lányunk is családi napközibe járt akkor, és annak a honlapja valamikor a 2000-es évek közepén készülhetett, és akkor már erős pozitív véleményt mondtam róla. És ahogy nézegettem a többi hasonló intézmény honlapját, úgy 50%-nál eléggé hasonló volt a helyzet.

Mivel már csak a saját dolgom megkönnyítése miatt is szakosodni akartam (nem kell 100 különböző piacot leelemezni, piackutatni), így ez egy jó ötletnek tűnt. Legyen egy réspiacod, add meg nekik, amit akarnak, szolgáld ki őket, legyél Te szakértője annak az adott területnek. Lelövöm a poént: ezen intézmények nem nagyon foglalkoznak a honlapjukkal, nem erre fognak elkölteni 100-200.000 Ft-ot, pláne a koronavírus első hullámában, amikor még senki sem tudta, hogy ez micsoda, és meddig fog tartani – de már szinte minden ilyen intézményt bezártak. Szóval a terv megintcsak nem volt teljesen tökéletes.

Június elején az egyik vállalkozós Facebook csoportban egy “ajánlj fel valamit ingyen a többieknek” bejegyzés alatt leakasztottam egy ingyenes megbízást, egy családi napközi honlapra.
Sokan mondják, hogy már az elején se dolgozz ingyen, kérj el egy minimális összeget, és sok igazság van ebben, ezt látom utólag. Júniusban viszont úgy voltam vele, hogy ez egy ingyenes munka, legalább gyakorlok, és ha rájövök, hogy ez a honlap készítéses dolog mégsem jön be, akkor sincs nagy baj. Gyakorlásnak, tesztnek fogtam fel az egészet.

Az Ügyféllel az egyeztetések végig e-mailben mentek. A honlap készítése alatt hol én tűntem el 1-3 hétre, hol az Ügyfél, ezért a tervezetthez képest bő másfél-két hónappal később lett kész az oldal, a kvázi végleges tartalommal. De szeptember elejére elkészült az első, Ügyfélnek készített oldalam, amin a design, a felépítés, a szövegek egy kicsike része az enyém. A tartalom nagy többsége, és a képek az Ügyfélé. 

Akkor is, és most is úgy gondolom, hogy szerencsém volt ezzel az Ügyféllel. Hiába volt ingyenes a munka, normálisan állt hozzá és hozzám, korrekt volt, segítőkész és kedves. Soha rosszabb Ügyfelet!

Összességében utólag is azt gondolom, hogy ez egy remek első megbízás volt, hiába ment el vele nagyon sok órám. Nagyon értékes tapasztalatokat szereztem minden téren: kommunikáció, önmagam menedzselése (pl. időbeosztás, hogy haladok a honlapos dolgokkal, mikor és hogyan kommunikálok az Ügyféllel, stb.), a honlap építés technikai részeivel is új dolgokat próbálhattam ki, és maga a piackutatás, felkészülés is egy új dolog volt.

Na akkor most ugyanezt kéne csinálni, csak pénzért

 

Elkövetett hibák:

Jól csináltam:

Katt a képre!

UVF képzés

Júniusban találkoztam a Domán Zsolt féle Új Vevők Futószalagon képzéssel. Úgy gondoltam, hogy ez nekem jól jön, egy átfogó képzés az új vevők megszerzéséről, amit a webshopnál is majd használni tudok, meg a honlapépítésnél az ügyfeleim számára is ezt be tudom építeni, szóval hasznos lesz.
Ez egy 4 hónapos képzés, havi 1 teljes nap oktatással, amit két hét múlva követ egy kérdezz-felelek webinár.

Sok mindent összeolvastam már a magyar guruktól, mesterektől, de így is durva volt az az információ özön, ami fogadott a képzés alatt. Elsősorban azért, mert olyan háttér infókat tudhattunk meg, amire egyébként esélyünk sem lenne. Magyar pozitív és negatív példákon keresztül mutatott be rengeteg mindent Zsolt, olyan infókkal, amiket a netről összekukázni nem nagyon lehet, főleg így kezdőként.

Emellett volt két darab 1-1-es beszélgetésünk, ami szintén sokat adott, mert Zsolt terelt el abba az irányba, hogy ne csak honlapokat akarjak készíteni, hanem a komplett vevőszerző folyamatot én rakjam össze, és üzemeltessem az ügyfeleknek. Így ahelyett, hogy egyfolytában új ügyfelek után kéne kajtatnom, inkább szerezzel 5-6 állandó ügyfelet, akiket kompletten kiszolgálok, szállítom számukra az ügyfeleket, és így sokkal nyugodtabb lesz az életem kivitelezőként.

Triviális gondolat és stratégia, de enélkül a képzés nélkül erre én nem gondolhattam, mert se kellő önbizalmam, se konkrétan ilyen irányú tudásom, tapasztalatom nem volt. Az UVF tréning pedig pont ezt a háttér tudást adta meg.

 

Viszont ebben a tréningben csak elméleti tudást kaptunk, nem nagyon volt benne ide kattints meg oda kattints rész. Persze, ez sokkal inkább marketinges anyag volt, sem mint technikai megvalósítás, és nekem ez is kellett most.

Amit még kiemelnék, hogy nagyon jó volt a csapat, sokat ötleteltünk egymás kérdésein, problémáin. Zsolt is nagyon részletesen válaszolt minden kérdésre, szóval mint résztvevő elégedett lehetek.

Egy örömteli baklövés

Még szeptemberben elkövettem egy meggondolatlan baklövést: egy vállalkozós Facebook csoportba beírtam egy rövid posztot arról, hogy mint kezdő kivitelező partnert keresek hosszabb távú együttműködéshez.

A motivációm annyi volt, hogy az UVF-ben tanultakat valakin kipróbálhassam, gyakorolhassam. Azt gondoltam, hogy majd kapok 1-2 reakciót, aztán annyi. Erre néhány órán belül 13 üzenetet kaptam. A többség csak egy sima bemutatkozó oldalt szeretett volna magának., szóval nem is passzoltak össze az elképzeléseink.

Ezzel együtt meglepett, hogy milyen sok megkeresést kaptam egy ad-hoc bejegyzésre. Végül a 13 megkeresésből lett egy partneri együttműködés egy PPC-ssel, valamint egy pénzes megbízás is.

Itt is úgy érzem utólag is, hogy szerencsém volt az Ügyféllel: normális, korrekt, jó fej. Ebben a projectben elég sok szöveget nekem kellett megírnom, plusz egy új piackutatást is kellett végeznem, de az eredménnyel elégedett vagyok. És ami fontosabb, hogy az Ügyfél is elégedett vele.

Összességében tehát jól jöttem ki a dologból, mert lett egy új ügyfelem, és még ha nem is olyan, akin az UVF-ben tanultakat ki tudtam próbálni. De lett egy fizetős megbízásom, ami mindenképp pozitív volt.

 

Elkövetett hibák:

Jól csináltam:

Katt a képre!

Év végi tanulságok

A Mikulás nekem egyéni vállalkozói létet hozott, végre kiváltottam. Az utolsó utáni-utáni-utáni pillanatban, mert a Wedding Showroom oldalt már ki is élesítettük az Ügyféllel. Így ideje volt kiállítani az első számlámat, ami meg is történt pár nappal később.

Szóval most már mint egyéni vállalkozó vágok neki a 2021-es évnek. Formálódóban van egy új munka, amiben már tényleg, és konkrétan az UVF-ben tanultakat tudom hasznosítani, kipróbálni és gyakorolni. Ez egy nagyon jó kihívás, mert az elejétől a végéig újra kell gondolni az Ügyfél profilját, portfólióját, és a teljes vevőszerző folyamatát. Aktuálisan nagyon alacsonyak a számai és eredményei, szóval van hova nőni és fejlődni. Ezzel együtt szinte nulláról felépíteni a komplett rendszert időbe fog kerülni, de nagyon izgalmas is lesz. 

Nagyon zsúfolt volt ez az év minden szempontból.

2020-ban több hónapnyi bevételemet költöttem el tanulásra, tréningekre, önképzésre. Rengeteget tanultam, és egyre inkább azt érzem, hogy még mindig milyen keveset tudok. Ez a sok tanulás, tréning, konferencia, meetup, stb. egy jó alapot ad ahhoz, hogy jövőre már jobban tudjak kezelni dolgokat és helyzeteket.

2020-ban annyi új dolgot tanultam, mint az előző 10 évben összesen. Arra is rájöttem, hogy jó dolog tanulni, de még jobb dolog csapatban tanulni és fejlődni. 

Ezzel együtt arra is rájöttem, hogy nem szabad elveszni a sok guru, mester, tréner, okoska között. Nyáron rengeteg hírlevélről leiratkoztam, rengeteg csoportból kiléptem, mert minden 20 percben jött valami értesítés, hírlevél, valami nagyon tuti titok csak most csak nekem, egy utolsó kedvezményes ár egy tréningre, stb-stb. Válassz ki 2-4 számodra hiteles embert, akiket követsz, és azokra fókuszálj, különben el fogsz veszni a rengeteg hírlevél és információ sűrűjében, de haladni nem fogsz igazán semerre, előre pláne nem.

Év végén belevágtam egy coachingba, attól is sokat várok, bár tisztában vagyok azzal is, hogy egyetlen ember válthatja meg a világomat: én magam. Mondhat nekem bárki bármit, adhat bárki bármilyen jó tanácsot, ha ÉN nem csinálom, nem megyek előre, akkor nem fogok egyről a kettőre jutni.

Épp ezért az egyik fő célom az 2021-re, hogy minden egyes nap tegyek egy kicsike lépést (lehetőleg) előre. Mozgásban kell lenni és maradni, mert csak így érhető el változás. Ha nem teszel semmit, semmi nem fog változni. Épp ezért próbálom kikerülni az aknákat, hibákat, de ha mégis beletrafálok, akkor igyekszem levonni a tanulságokat, és tovább menni.

Mindenképp meg kell jegyeznem, hogy ezt az évet nem tudtam volna úgy összehozni tanulás, fejlődés és vállalkozás indítás szempontjából, ahogyan az sikerült, ha nem támogatott volna ebben 100%-osan a Feleségem. Ezért nagyon hálás vagyok neki! Fontos a jó kapcsolat, a támogatás, nélküle ezt az évet nem tudtam volna így összehozni.

2020 semmilyen szempontból nem volt rendhagyó és szokványos év. Ezzel együtt nekem egy nagyon jó év volt – minden viszontagságával és vírusával együtt. Sokat tanultam, és azt hiszem, hogy megtaláltam azt az irányt, amivel a következő éveimet töltöm majd.
A magánéletben is történtek előrelépések, így összességében ez egy jó év volt számomra. Ha pedig ez az év jó volt, akkor egy – reméljük némileg – vírusmentesebb év még sokkal jobb lesz!

 

Tervek 2021-re

Sokat gondolkoztam ezen az elmúlt napokban. Arra jutottam, hogy nem fogok konkrét számokat kitűzni 2021-re, illetve amit kitűzök, azt most nem publikálom. Azért nem, mert nem tudom, hogy mi lehet a reális elvárás jelenleg, és ahogy a 2020-as év, úgy akár a 2021 is teljesen váratlan fordulatokat tartogathat, és teljesen értelmetlenné tenné azt, hogy én most azt mondjam, hogy 2021 júniusában x vagy y összeget szeretnék mondjuk kiszámlázni a munkáim után.

Ezért inkább fókuszokat határozok meg magamnak.

Család
Bár fentebb nem írtam, januárban új családtaggal bővül a család. Így a magánéletben újra kell hangolódnunk, újra kell kalibrálnunk sok dolgot, ami nyilván a munkámra, időbeosztásomra is hatással lesz. Izgalmas év lesz ez.

Tanulás
Folytatom a tanulást. Ha nem is akkor léptékben, mint 2020-ban, mert most már a megvalósításon lesz a hangsúly, de a részletek kidolgozásához még biztosan sok elméleti és gyakorlati új információt kell elsajátítanom.

Vállalkozás
A fő fókusz az, hogy folyamatosan legyenek megbízásaim, lehetőleg hosszútávú együttműködések. Cél, hogy hónapról-hónapra egyre növekvő összegeket tudjak kiszámlázni.
További fókusz pont, hogy építsem a kapcsolati hálóm minden fronton.

Egészség
Mindenképp nagy fókuszt kell helyeznem a saját egészségemre. 2020-ban teljesen elhanyagoltam a sportolást, mert mindent a tanulás alá rendeltem – szabadidőből pedig nem volt sok, így sportolásra egy percet sem fordítottam. Ezen változtatnom kell 2021-ben, különben ez vissza fog ütni.

A legfontosabb pedig, hogy minden nap tegyek egy kicsi lépést előre. Ez sokszor nehéz, néha félelmetes, mert még ismeretlen az út, de egyértelmű, hogy ez a helyes és megfelelő ösvény és irány. Nagyon fontos lesz idén a kitartás és az elszántság, hogy végig csináljam azt, amit kell.