2020 Március havi beszámoló

Bevételek és kiadások

Bevételek: 0 Ft


Kiadások

Tréning: 54.020 Ft

Szoftverek, tárhellyel kapcsolatos kiadások: 0 Ft

Egyéb kiadások: 19.825 Ft

Mi történt ebben a hónapban?

(események, projectek haladása)

Depoli webshop

A Depoli webshop gyakorlatilag összeállt.
Az utolsó előtti simításokat végeztem el rajta, úgy mint a szövegek finomhangolása, jobb minőségű – de még távolról sem profi – termékfotók készítése és feltöltése, egyes oldalak szerkezetének módosítása, az oldalak mobilos nézetének a finomítása. Finomítottam a termék oldalakon mind design, mind pedig szövegezés szempontból.

Több ismerősnek is elküldtem az oldal címét még március elején, hogy mondjanak róla véleményt, és sok hasznos és érdekes – és nem is mindig pozitív – visszajelzést kaptam, amiket igyekeztem felhasználni arra, hogy jobban összeálljon az oldal.


Olyan dolgok még hátra maradtak, mint a pénztár oldal rendes elkészítése, termék ajánlások beállítása, kosárelhagyási popup létrehozása, stb.
Lényegében nagyjából minden olyan dolog összeállít, ami addig kell, hogy a vásárló a kosárba tegye a terméket, de nincs minden termék oldal és információ részletesen kidolgozva.


A célom az volt, hogy március közepére-végére olyan stádiumba kerüljön az oldal, amivel már el lehet kezdeni a hirdetni a webshopot, és egy idegen ember nem fordul vissza azonnal, ha kicsit is érdeklik a fa tollak. Szóval legyen egy alap design, legyenek értelmes – és némileg érdekes – szövegek, saját termék fotók, stb.


Bár még március első hetében is azt mondogattam, hogy március végén mindenképp elindítom az első teszt hirdetéseket, erre végül nem került sor.
A koronavírus március elején gyűrűzött be Magyarországra, március közepén már elrendelték a kijárási korlátozást, elindult az üzletek korlátozott nyitva tartása, majd március végére sok bolt végleg bezárt.
Egyértelművé vált március utolsó két hetére, hogy nem ez a megfelelő alkalom elindítani sem a teszt hirdetéseket, sem pedig magát a webshopot esetleg – és így a KATA vállalkozást sem most kell feltétlenül elindítani…

Animáció Stúdió

Március második felében gyorsan összeraktam egy jótékonysági oldalt, ingyenes videóvágás ajánlattal. Felélesztem az Animáció Stúdiót, új formában.


Március harmadik hetében – már a kijárási korlátozás elrendelése után – gyakorlatilag összesen 6 óra alatt összeraktam az oldal 90%-át – nulláról. Persze, ez végül is egy főoldal és egy aloldal, de sok szöveges tartalom van rajta, és olyan design elemek, amiket itt próbáltam ki először, plusz a szövegezés vitt el sok időt, de nagyon élveztem, hogy végre nem egy webshopot bütykölök.


Minden esetre ezt egy tesztnek is szántam: mennyi időmbe kerül egy alap, de azért viszonylag jól kinéző oldalt összerakni. Az eredmény az ismerősi körben elég jó arányban elnyerte az emberek tetszését. Áprilisban majd megpróbálkozom egy kis hirdetéssel, aztán meglátjuk a továbbiakat.

DayDesign

Ez a második teljes hónap, hogy használom a DayDesign tervezőt. Sokat segít a hétköznapokban, hogy van egy heti és napi tervem, hogy (kb.) mikor mit fogok csinálni, hogyan haladjak, mikor mivel kell készen lennem. A havi tervezőt nem is használom érdemben, sokkal inkább a heti és a napi tervezést. Segít fókuszáltnak maradni, segít átlátni egy pár hetes időszakot.


Ugye ennek az a lényege, hogy egy nagy célt kisebb részekre bontunk, azokat pedig apró feladatokra, lépésekre, napi teendőkre. Így már nem is olyan elérhetetlen a cél, rögtön megvalósíthatóvá, elérhetővé válik az, amit szeretnénk.

Konklúzió

Egészen durván megfordult sokakkal a világ egy hónap leforgása alatt.

Március elején még arra koncentráltam, hogy a Tacit Gyorsítósáv végére valamelyest tényleg egy többé-kevésbé kész webshopom legyen, ami már-már indításra kész. Március utolsó napjaiban meg minden arról szólt már, hogy senki ne mozduljon ki otthonról, és senkinek fogalma sincs arról, hogy a válság (mind vírus, mind gazdasági szempontból) vajon 2 vagy még 6 hónapig tart majd. Az már világos volt számomra március végén, hogy most bizony nem sokan fognak fa tollakat rendelni egy frissen indult webshopból, minimális hirdetési büdzsével. Az emberek bezárkóztak, tartalékolnak, és csak arra költenek, amire feltétlenül szükségük van.

Ezzel együtt a Gyorsítósáv 8.0 tréning abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Minimális sallang (ha volt egyáltalán ilyen), 100% gyakorlat. Itt tényleg azt kapod, amiért fizetsz: elindulsz a nulláról, és a végén lesz egy működő webshopod / tanácsadói oldalad. Elképesztően sok tudás, tapasztalat van belesűrítve ebbe a tréningbe.

Ami viszont fontos, hogy attól, hogy kifizeted a tréninget, még nem fogod tudni az anyagot. Ezt mind fel kell dolgozni. Rettenetesen sok információ, leírás és videó van benne, amiket el kell olvasni, meg kell nézni, ki kell jegyzetelni, majd utána meg is kell csinálni.

Való igaz, amit Ádám mond a résztvevőknek, hogy ezt nem lehet feldolgozni napi egyszeri 30 perces blokkokkal. Ennek neki kell ülni hetente kétszer, de inkább négyszer, és 2-3-4 órát fókuszáltan ezzel kell foglalkozni. Különben nem fogsz haladni, és a végén nem lesz még egy félkész webshopod sem. Ha nem tudod beletenni ezt az időt és energiát, akkor gondolkodj el azon, hogy hogyan tudod ezt megoldani.

Nekem szerencsém volt, mert a feleségem nagyon türelmes és megértő volt velem, hogy rendesen végig akarom csinálni ezt a tréninget. Az én részemről is sok lemondással járt ez, és az Ő részéről is, mert így az esti gyerek fürdetéseket (én szoktam fürdetni a gyereket) neki kellett sokszor átvállalni, és a közös programjaink is erősen csorbát szenvedtek. Ezúton is hálás vagyok Neki ezért az áldozatért.

A honlap készítés minden esetre most eléggé tetszik, talán ebbe az irányba indulok el a közeli jövőben. Az biztos, hogy a következő hetek a tanulásról, fejlődésről és a tesztelésről fognak szólni.