2021 Április havi beszámoló

Mik voltak a tervek erre a hónapra?

A megszokottaktól eltérően most nem fogok beszámolni az egyes főbb projectekről külön-külön.

Mindezt azért, mert ez a hónap egy nagyon extra, érdekes hónap volt az életemben, mindenféle szempontból.

A március havi beszámolóban már említettem, hogy áprilistól már csak és kizárólag a vállalkozásra fókuszálok. Lássuk, hogy sikerült ez a hónap!

Egy új élet kezdete

Április elejétől kezdve már főállású vállalkozó vagyok. Nincs semmi mellébeszélés, nincs rá elég időm és a többi. Vagy mégis?

Az elején lelövöm a poént: nagyon máshogy alakult ez a hónap, mint ahogy az ezt megelőző hónapokban elképzeltem, hogy milyen lesz majd, ha ide jutok. De lássuk a részleteket!

Munkák, ügyfelek, megbízások

Áprilisban 5 új leadem volt. Volt köztük több ajánlás, és Facebook csoportból érkező megkeresés is.

Mind az 5 ügyféllel volt legalább egy egyeztetésem, ami jó.

4 munkára adtam ki árajánlatot, és mind a 4-et elfogadták.

Ezen felül megvolt az első önálló tanácsadásom áprilisban. Ez azt jelenti, hogy egy szimpla kunzultáció volt csak a csomag, és nem megyünk tovább honlap készítés, marketing tevékenység kiszervezés stb. irányba. Egy induló webshopnak a termékpiramisát és kvázi az üzleti modelljét beszéltük át. Bő egy óra volt maga a konzultáció, de ezt megelőzte egy kb. 3 órás felkészülés, piackutatás, és a a tanácsadás után is adtam még visszajelzést, ami szintén egy órámba telt. Összességében elégedett vagyok a konzultációval, és ami fontosabb, hogy az ügyfél is az.

Egyébként több esetben is kissé lassan kapok válaszokat az ügyfelektől, emiatt lassabb tempóban tudok csak haladni a megbízások megvalósításával. Ez nem mindig baj, csak látni kell, hogy az előre kalkulált dátum nem lesz tartható, és később leszek kész az oldalakkal, mint ahogyan az előzetesen egyeztetésre került.

Ez egyébként újfent rávilágított arra, hogy még mindig vállalhatok új ügyfeleket.

 

Együttműködések

Számomra egy kulcs kérdés rövid- és hosszútávon is, hogy kikkel, és milyen együttműködéseket, partneri viszonyokat tudok és fogok kialakítani. Áprilisban két együttműködési lehetőség is felvetődött, egy laza és egy szorosabb is. Ezek még egyeztetés alatt vannak, ezzel együtt bíztatóak.

Miért fontosak ezek?
Mert egy szem szabadúszó nehezebben tud kiszolgálni tartósan magas minőségben sok ügyfelet, sem mint egy kis csapat. Nem kell feltétlenül mini ügynökséggé alakulnunk, de jó, ha van egy csapatod, tudod, hogy kihez tudsz fordulni. Nálam ez azt jelenti például, hogy tapasztaltabb fejlesztőkkel, grafikusokkal, szövegírókkal, stb. törekszem kialakítani egy jó kapcsolatot. Illetve nyilván bárkivel, mert sosem lehet tudni, hogy miből milyen jó dolog sülhet ki.

Ha komplexebb, nagyobb munkát fogok kapni, akkor jó lesz, hogy tudok majd kitől kérdezni, ha elakadok. A csapat tud segíteni, lelkesíteni, motiválni, inspirálni, szóval jó, ha van egy kis csapat az ember körül.

Időmenedzsment

Előzetesem az volt az elképzelésem, hogy rengeteget fogok dolgozni áprilisban. Ehhez képest elég keveset dolgoztam.

Az, hogy április végéig itthon volt mindkét gyerkőc, nem sokat segített azon, hogy koncentráltan, hosszan tudjak nap közben dolgozni.

Ezzel együtt az elmúlt évek egyik legjobb hónapja volt számomra családi, magánéleti szempontból. Az, hogy sokkal több időm van a családdal és a gyerekekkel foglalkozni, egy nagyon jóleső érzést, boldogságot és elégedettséget adott.

Emellett az ügyfelekkel is nyugodtabban és összeszedettebben és rugalmasabban tudtam egyeztetni, ami a vállalkozás szempontjából szintén pozitív.

Az biztos, hogy májusban majd jobban, koncentráltabban kell dolgoznom a rendelkezésre álló időben, és ezt hosszabb távon kell majd gyakorolni, fejleszteni. Az is biztos, hogy ehhez valami rendszert fel kell állítani itthon, hogy jól, hatékonyan, ezzel együtt pedig mindenki számára megfelelő legyen az időbeosztás.

Persze ez a váltás most egy nagy lépés az életemben, és nem várom, hogy néhány hét alatt tökéletes legyen minden, és minden szuper tip-top módon működik majd. Ez egy hosszabb folyamat lesz, de a lényeg, hogy folyamatosan dolgozni kell majd ezen, hogy kialakuljon mi a jó nekem és a családomnak.

Sokat segít egyébként, hogy újra határidó- / tervező naplózom: volt még egy elfekvő DayDesign naptáram, és abban elég jól tudom vezetni a dolgaimat, napi- és heti feladatokat. Ezt a tervezést, naptárazást később is meg fogom tartani, ha továbbra is bejön. Minden esetre most segít hatékony(abb)nak lenni, jobban tervezni, és ez jó.

Szeretem ha FÁJ

Ebben a hónapban több megbízásomban is akadtak olyan pontok, amiktől előzetesen tartottam. Volt 3-4 olyan – elsősorban technikai – dolog, amiktől féltem, hogy hogyan fogom tudni megoldani, mert mondjuk még sosem dolgoztam azzal a bővítménnyel.

Április végére rájöttem és megállapítottam, hogy jó dolog azt csinálni, amitől félek. Azért jó dolog, mert egyrészt mindről kiderült, hogy megoldható, ráadásul mindegyiknél tanultam valami újat. Több technikai és elvi kérdést is megválaszoltam, és utána igen jólesett a sikerélmény.

Az is egy megállapítás, hogy az ilyen félek tőle dolgot jobb minél előbb megcsinálni. Természetesen én is sokszor inkább lementem vásárolni, foglalkoztam a gyerekekkel vagy másik projecttel… Amit nem ismerünk, amitől tartunk, azt szeretjük halogatni. Na ez kezdett el megváltozni április végén, amikorra sorra megoldottam ezeket a félek tőle dolgokat.

Neked mik a saját félek tőle dolgaid? Nézz szembe velük, és kezdd el megoldani őket szépen sorban, egyesével. Nagy sikerélményed lesz utána, és meg is nyugszol, hogy ezt is megoldottad.

Szabadúszó Születik Podcast

Több mint fél éve bennem van már egy olyan vágy, hogy indítani kéne egy kezdő vállalkozóknak, kezdő szabadúszóknak szóló podcastet. Azért podcastet, mert ez egy jól fogyasztható formátum – utazás közben, porszívózás vagy vásárlás közben – és elkészíteni is egyszerűbb, mint egy videós anyagot. Évek óta hallgatok podcasteket, és nagyon szeretem ezt a formátumot.

De nem nagyon találtam olyan podcastet, amiben kezdő vállalkozókkal, kezdő szabadúszókkal beszélgetnek, az indulás körüli helyzetről, nehézségekről, kérdésekről, dilemmákról. Ennek futok én most neki, aztán majd meglátjuk, hogy mekkora sikerrel.

A podcasttel mindössze annyi a célom, hogy segítsek azoknak, akik most szeretnének elkezdeni vállalkozni, akik belevágnának a szabadúszásba, vagy már bele is vágtak, de egyedül érzik magukat a kérdéseikkel, dilemmáikkal.

Ha érdekel egy ilyen podcast, és még nem vagy feliratkozva a hírlevelemre, akkor feltétlenül iratkozz fel, és egyébként kövesd be a podcast oldalát is! Katt a képre!

Minden részben igyekszem olyan dolgokról beszélgetni a partnereimmel, amik mások számára is érdekesek és hasznosak lehetnek.

Annyit elárulok, hogy most, amikor ez a beszámolót olvasod, akkor egy adás már készen van, egy vágás alatt van, és szervezés alatt van két újabb vendég.
Az indulás pontos dátuma még nincs kitűzve, de várhatóan még májusban elrajtol a tesztüzem. Remélem minél többet hallgatjátok majd!

Amit jól csináltam

Fejlesztendő

Tervek májusra

Májusban viszem tovább a meglévő projecteket, ügyfeleket. Elindítom a Szabadúszó Születik podcastet. Tovább alakítom az idő beosztásomat, és tovább fogok dolgozni az együttműködések kialakításán.

Ha tetszett a beszámoló, kérlek ajánld a hasonló érdeklődésű ismerőseidnek is! Köszönöm!

Korábbi hóértékelők: