2021 Augusztus havi beszámoló

Ember tervez...

Utoljára áprilisban jelentkeztem ilyen beszámolóval. Jól elszaladt ez a pár hónap!

Sok minden máshogy alakult, mint ahogyan terveztem még áprilisban. Ezzel együtt kezdenek összeállni a dolgok, kezdenek érdekesek lenni a lehetőségek.  Nyilván a legtöbb dolog eléggé máshogy alakult, mint ahogyan pár hónapja terveztem vagy gondoltam. Lássuk is mik történetek!

Szabadúszó Születik Podcast

Az egyik legnagyobb horderejű dolog, hogy elindítottam a Szabadúszó Születik Podcastet. Ez a podcast a kezdő szabadúszóknak, kezdő vállalkozóknak szól, illetve azoknak, akik vállalkozni szeretnének.

A kezdeti visszajelzések pozitívak, ezzel együtt tudom, hogy több ponton van még tér fejlődésre. Jobb hangminőségre van szükség, és kicsit változatosabb témákra. Mindkettőn dolgozom, hogy érdekesebb és jobb legyen a podcast.

Ami kicsit meglepett, hogy gyorsabb, dinamikusabb növekedésre számítottam a hallgatottságban, mint amit ténylegesen mutatnak a számok. Igazából egyáltalán nem lehet okom panaszra, de valamiért még többre számítottam.

A következő időszakban viszont olyan érdekes sztorikat és hasznos, gyakorlati témákat hozok majd, amik várakozásaim szerint sokat lendítenek majd a hallgatottságon.

De nézzük is, hogy eddig milyen témákról volt szó az első 7 adásban:

#7 A szabadúszóvá válás nehézségei a köztes időszakban
Ebben a részben azokról a nehézségekről beszélgettünk, amik a kezdeti időszakban sok és nagy nehézséget okoztak a vállalkozás elindításában, a szabadúszóvá válás folyamatában. Nem árulunk el nagy titkot, ha az egyik mumust le is lövöm rögtön: az idő volt az egyik ilyen.
Ezzel a nehézséggel szerintem mindenki szembesül, aki az alkalmazotti lét mellett kezdi el építeni a vállalkozását: még dolgozni kell, még meg kell felelni a főnököknek, de már egy másik, új életre is kellő mennyiségű időt és energiát kell fordítani.

#6 Alkalmazottból vállalkozók lettünk – motivációk és miértek
Ebben a részben újra Pregán Ferenccel beszéltettünk arról, hogy mi a mi történetünk, mik motiváltak arra, hogy váltsunk. Mindketten szerettük az alkalmazotti munkánkat, mégis a váltás, mégis a vállalkozás indítás mellett döntöttünk. 

#5 Így lett a zöldség-gyümölcs árusból kontroller egy 15 milliárd forintos árbevételű cégnél
Ádám története elég izgalmas: egy dinnyeföld széléről indult, aztán nem sokkal később már egy 15 milliárd forintos árbevételű cégnél volt üzleti kontroller. Hogyan sikerült ez? Mit tanulhatunk és hasznosíthatunk a kontrollingból mi mint szabadúszók? Ezekre is megtalálod a válaszokat ebben a podcast részben.

#4 Webshop indítás EU-s pénzből, termékkeresés, terméktesztelés, és webshop készítés megrendelésre
Ha elég fiatal vagy hozzá, és megfelelsz minden feltételnek, akár még hozzád is vághatnak kb. 4 millió forintnyi EU-s támogatást a fiatal vállalkozóvá válás program keretein belül. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól beszélgettem Czinke Ákossal, aki azt is elmeséli, hogy mi érzett, amikor a számlájára megérkezett a támogatás összege. Ezen felül egy megdöbbentő történetet is elmesélt Ákos arról, hogy milyen úgy megrendelésre webshopot építeni, hogy a megrendelő valójában azt sem tudja, hogy mi is az a webshop és hogyan működik az.

#3 A coach útja: a kiégéstől a csúcstámadásig
Mi történik akkor, amikor kiég a coach? Ki coacholja a coachot? Mit tesz egy coach, ha teljesen elveszíti az uralmat a feladatai fölött? Hogyan lehet ezeket megoldani, hogyan lehet innen a csúcstámadásra készülni és nekifutni egy jól működő saját üzlet felépítésének? Ezekről is beszélgettünk ebben a részben Pregán Ferenccel, aki idén kezdte el felépíteni saját coaching ügyfélkörét.

#2 Mik a közös pontok három különböző vállalkozó történetében és tapasztalataiban?
Ezt a kerekasztal beszélgetést Domán Zsolt szervezte, és nagyon jó kis tapasztalatcsere sült ki belőle. Érdekes volt látni és hallani, hogy ki hogyan építette a maga vállalkozását, ki milyen tapasztalatokkal rendelkezik, mire fókuszál, és milyen tanácsokat ad a most induló vagy indulni vágyó vállalkozóknak. Mindhárman elvégeztük Domán Zsolt Új Vevők Futószalagon programját, ami mindannyiunknak nagyon sokat adott, sok tudást tudtunk magunkba szívni. Zsolt programjai elképesztő mennyiségű tudást adnak át, mi pedig igyekszünk használni és kihasználni ezeket.

#1 Kisgyerek mellett vállalkozni a covid ideje alatt
Ebben a részben Grósz Mártával beszélgettünk arról, hogy milyen is egy kisbaba mellett nekiállni egy webshop építésnek, ami megbízás aztán a többszörösére duzzadt fel szinte minden szempontból. Nehézségek és tanulságok akár családi, akár vállalkozás szempontból. Érdekes beszélgetés lett, érdemes meghallgatni!

Itt megjegyzem, hogy a Szabadúszó Születik Podcastnek van egy zárt Facebook csoportja, ahol szívesen látunk mindenkit, aki vállalkozást szeretne indítani, vagy már gyakorló szabadúszó, vállalkozó. Gyere és csatlakozz itt! A zárt Facebook csoportban ráadásul visszamenőlegesen is eléred azokat a bónusz anyagokat, amiket a Szabadúszó Születik hírlevél feliratkozói csak darabokban kapnak meg, ráadásul visszamenőlegesen nem is kapják meg az előző anyagokat. Ezen anyagok között van például tipp gyűjtemény is azoknak, akik kisgyerek mellett vágnának bele a szabadúszásba, vállalkozás indításba. Kattints ide és csatlakozz!

Munkák, ügyfelek, megbízások

Bő egy éve kezdtem bele a  majdani szabadúszói életem megalapozásának, építgetésének.
2021 áprilisától vagyok szabadúszó.
Most augusztsban értem el azt a pontot, amikor már határozottan van annyi munkám és megbízásom, hogy több időt kell(ene) szánnom a munkára, mint amennyit a váltás óta általában és átlagosan dolgoztam akár heti, akár havi szinten.

Ez a munkamennyiség egyébként még mindig nincs annyi, mint egy normál alkalmazotti 8-9 (vagy épp inkább 10-12) órás munka.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a bevételem sincs még azon a szinten, mint amit a bankszektorban kerestem, mert még mindig elég alacsonyak az áraim. De ahogy egyre több a megbízás, úgy egyre jobban nő a bevétel is.

Hatalmas pozitív visszajelzés és mérföldkó, hogy több korábbi megbízóm is visszajött és megbízott újabb munkákkal, és ezek mellett jöttek új megbízások, új együttműködések is.

Megvan például az első hosszútávó marketing kivitelezési megbízásom is, ami sok kihívást tartogat, de nagyon izgalmas a téma, és izgalmas lesz felhúznia  számokat.

Alvállalkozóként is kipróbálom magam egy podcast ügynökségnél, és egyelőre abszolút pozitív a dolog. Sőt, kifejezetten meglepett 15 év multizás után, hogy mennyire jól össze vannak rakva folyamatok, mennyire jól ki vannak találva a dolgok, és ami lehet, az automatizálva van.

Továbbra is a honlapok készítése, honlapok építése a fő profilom, de szépen lassan nőnek ki az újabb és újabb lábak, amikkel több forrásból, stabilabb bevételt, és így stabilabb életet tudok építeni magamnak és a családomnak.

Tervek

Sok tekintetben izgalmas időszak következik. Építem a szabadúszói karrierem, de egyre több a kapcsolódási pont másokhoz, cégekhez, együttműködő partnerekhez és más közösségekhez.

Az egyik elsődleges cél, hogy magas szinten kiszolgáljam az ügyfeleimet, és ebben is van még mit fejleszteni. Csak, hogy pár dolgot említsek

A megkeresésekre, levelekre, folyamatban lévő ügyekre néha lassan reagálok. Gyorsítanom kell a kommunikációmon.

Néha kifejezetten nehezemre esik még elkérni a munkámért cserébe AZ árat. Azt az árat, ami tökrözi a befeketett munkát, időt és minőséget.

Több ügyfelem is visszajelezte már azt, hogy rámenősebbnek kell lennem. Ha például valami anyagot nem küldenek meg időben, akkor jó, hogy küldök 1-3 emlékeztető e-mailt, de rágjam is a fülüket, zaklassam telefonon, stb. Szóval rámenősebbnek, agresszívebbnek kell lennem néha.

A Szabadúszó Születik Podcasttel pedig megyek tovább, szerencsére több adáshoz van egy jó partnerem  Pregán Ferenc coach személyében, és érdekes interjúk, témák következnek majd másokkal is. 

Ha tetszett a beszámoló, kérlek ajánld a hasonló érdeklődésű ismerőseidnek is! Köszönöm!

Korábbi hóértékelők: